Je talenten, deskundigheid en doorzettingsvermogen hebben je al ver gebracht. Deze leergang helpt je om in jouw speelveld je leiderschap verder te ontwikkelen en om de volgende stap ik jouw ambitie te maken. Je leert wat daarvoor nodig is en hoe je vanuit je eigen kwaliteiten een strategische positie in kunt nemen bij het realiseren van jouw doelen en ambities.

In deze leergang laten we zien welke belemmeringen vrouwen kunnen ervaren en leer je hoe je het spel meespeelt en voor je laat werken.

Waarom leiderschap voor vrouwen?

Het carrière pad van vrouwen is anders dan dat van mannen. Dat heeft te maken met organisatieculturen en impliciete spelregels en met genderbias: we hebben andere beelden en verwachtingen van vrouwen en mannen in de werkomgeving. Daar lopen veel vrouwen tegenaan als zij hun ambities willen verwezenlijken. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen andere feedback krijgen dan mannen? En dat ambitieuze vrouwen minder snel sympathiek gevonden worden, waardoor hun gunfactor in onderhandelingen en bij sollicitaties daalt?

In deze leergang onderzoeken we welke belemmeringen vrouwen kunnen ervaren en leer je hoe je het spel op jouw manier meespeelt en voor je laat werken. Met een speciale focus op de politiek-bestuurlijke context van het werken bij de overheid.

Wat biedt de leergang?

Je talenten, deskundigheid en doorzettingsvermogen hebben je al ver gebracht. Deze leergang helpt je om in jouw speelveld je leiderschap verder te ontwikkelen en om de volgende stap ik jouw ambitie te maken. Je leert wat daarvoor nodig is en hoe je vanuit je eigen kwaliteiten een strategische positie in kunt nemen bij het realiseren van jouw doelen en ambities.

De leergang bestaat uit vier pijlers.

In Ambitie onderzoek je jouw ambities in relatie tot je waarden en drijfveren (inclusief de werk-privébalans). Hoe dragen ze bij aan het verwezenlijken van je ambities? Met scenarioplanning en de Creatiespiraal heb je daarvoor aan het eind van de leergang een concreet plan in handen.

Het Systeem gaat over de ongeschreven regels op het werk, over hoe je daarmee omgaat en over de invloed van politiek op jouw werk. We onderzoeken de krachtenvelden en belangen en zien hoe jij daarbinnen strategisch kunt opereren. Natuurlijk komt hier de factor ‘politiek’ aan de orde. Organisatiepolitiek, maar zeker ook de invloed van partijpolitiek en verkiezingen.

In Macht en Gezag leer je hoe jij je invloed maximaal kunt uitoefenen. Op een manier die bij jou past. We verdiepen ons in niveaus van macht, hoe die eruitzien en hoe jij je daarop presenteert. Belangrijk hierbij is de balans tussen aardig en vaardig gevonden worden, een balans die voor vrouwen veel belangrijker is dan voor mannen. Een man zal niet zo snel als ‘te drammerig’, ‘te dominant’ of ‘ijskonijn’ bestempeld worden… Hoe ga je hiermee om?

En in Persoonlijke Presentatie vertaal je dit alles naar concreet gedrag. Je krijg inzicht in je communicatiestijl met 360-graden-feedback op basis van het interactiemodel de Roos van Leary. We gaan veel oefenen, onder andere met theatertechnieken en een trainingsacteur, en je krijgt persoonlijke feedback, tips, en gegarandeerd ook veel complimenten!

We bieden een afwisselend programma, met veel energie, inspiratie, interactie en plezier. Je leert in een kleine groep van max 10 deelnemers.

Looptijd
3 maanden

Tijdsbesteding
De leergang bestaat uit een intakegesprek, een tweedaagse bijeenkomst met daarna 2 losse trainingsdagen en een individueel coachgesprek.

Doelgroep
Alle vrouwen die hun kansen willen vergroten om hun ambitie waar te maken. Of dit nu een loopbaanambitie is of een inhoudelijke.

Begeleiding
De programmaleiding en begeleiding van de leergang wordt verzorgd door Liesbeth Tettero. Liesbeth heeft een achtergrond als communicatie-adviseur bij diverse (semi-)overheidsorganisaties, politica en inmiddels ruim 20 jaar als opleider, trainer en coach in het openbaar bestuur. Ze werkt met leidinggevenden, beleidsmedewerkers en adviseurs aan de ambtelijke kant van het openbaar bestuur, en ook met volksvertegenwoordigers en bestuurders aan de politieke kant. Persoonlijke positionering en effectiviteit, politieke sensitiviteit en communicatieve vaardigheden staan in haar werk altijd centraal.
Liesbeth is opgeleid in het werken met onder andere het interactiemodel Roos van Leary, Geweldloze Communicatie, improvisatie- en theatermethodieken in training en coaching en mindfulness en yoga. Speciale aandacht voor de positie van vrouwen heeft ze altijd gehad en ze volgt nieuws en onderzoeken op dit gebied op de voet. Op LinkedIn publiceert zij hierover via Het Feministerie.

Tijdens de leergang kunnen ook gastdocenten een bijdrage leveren.

 

Liesbeth Tettero
(Programmaleider)

Publiek Domein - trainer in het publieke domein